Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Έντονη και αυστηρή κριτική άσκησε προς την Κυβέρνηση ο Βουλευτής  και τ. Υπουργός κ. Νίκος Σηφουνάκης κατά την διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα Μέσα Ενημέρωσης της Λήμνου το Σάββατο 5 Απριλίου.
 Ο κ. Σηφουνάκης αναφέρθηκε  στη γενικότερη πολιτική της Κυβέρνησης αλλά και στα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα,  στην οικονομική και κοινωνική πολιτική   ξεκινώντας από την διάλυση των κρατικών υπηρεσιών και  των ελεγκτικών μηχανισμών της αγοράς, στην μεγάλη  ακρίβεια στις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων που έχει οδηγήσει πλέον σ' απόγνωση τα νοικοκυριά της χώρας μας και ιδιαίτερα των ασθενών λαϊκών τάξεων.
Επεσήμανε  την κατάσταση  που επικρατεί στους αγρότες της χώρας μας, που πλήττονται διπλά, αφού από την μια μεριά γίνονται θύματα των μεσαζόντων, πουλώντας σ' εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα τους (γάλα, λάδι, κρασί κ.α.) κι' από την άλλη αγοράζουν πανάκριβα τα ίδια τους τα προϊόντα. Δείγμα σκληρής και αντιλαϊκής  πολιτικής ζήσαμε αυτές τις ημέρες με την προώθηση από την Κυβέρνηση της ψευδομεταρρύθμισής της για το Ασφαλιστικό με την μείωση των συντάξεων και την αύξηση του χρόνου ασφάλισης και ιδίως στις μητέρες.
«Τα προβλήματα αυτά που δημιούργησε η πολιτική της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας γίνονται ακόμη πιο οδυνηρά για τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου και ιδίως στα πιο απομονωμένα από την στεριά, όπως η Λήμνος.
Είχαν δοθεί επιτυχείς μάχες με όχημα και το Υπ. Αιγαίου για την εξισορρόπηση των φυσικών μειονεκτημάτων των νησιών σε σχέση με την Ηπειρωτική Ελλάδα.
Παράδειγμα οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που με την πολιτική επιδότησης των «άγονων γραμμών» βελτιώθηκαν σημαντικά και δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για δρομολόγηση νεότευκτων σύγχρονων κι ασφαλών πλοίων. Σήμερα θεωρείται μεγάλη επιτυχία κάθε εξαγγελία του ανύπαρκτου για τα νησιά ΥΕΝΑΝΠ,  επαναδρομολόγησης γραμμών που είχαν δρομολογηθεί  και κατήργησε ο κ. Παυλίδης. Ήδη ο κόσμος της Λήμνου έχει πειστεί για την εξαπάτησή του από την πολιτική της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας κι αναζητεί λύση δρομολόγησης νέων σύγχρονων πλοίων.  Επτά μήνες μετά τις εκλογές και της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ., οι νησιώτες βιώνουν τις συνέπειες από την κατάργηση του ΥΠ. ΑΙΓΑΙΟΥ. Με τον Υπουργό ΕΝΑΝΠ,  τον Υφυπουργό και τον Γενικό Γραμματέα να κατοικοεδρεύουν στην Αθήνα, άρχισε ήδη να καταρρέει ο υπηρεσιακός μηχανισμός του τ. ΥΠ. ΑΙΓΑΙΟΥ.»
Ο κ. Σηφουνάκης τόνισε πως «ο αρμόδιος Υπουργός κ. Βουλγαράκης αντί ν' εγκαταστήσει στην Μυτιλήνη τον Υφυπουργό και τον Γενικό Γραμματέα και ν' ασχοληθούν με τα προβλήματα των νησιωτών,  εξαγγέλλει φιέστες στην Λήμνο και στα άλλα νησιά. Έτσι θα λύσουν  τα προβλήματα της Λήμνου και του Άγιου Ευστρατίου; Δημιούργησαν  «εταιρεία μαϊμού» για «ένα Φεστιβάλ Αιγαίου» όπου μεταβίβασαν πιστώσεις για τον πολιτισμό, στην σκοτεινή εταιρεία και τις οποίες θα διαχειριστούν  δυο «κολλητοί» του Υπουργού, που είναι και τα μόνα μέλη της εταιρείας;
Το θέμα της επανίδρυσης του Υπουργείου για τα νησιά μας καθώς και ο σχεδιασμός μιας αειφόρου ανάπτυξής τους μέσα από ένα χωροταξικό σχεδιασμό, είναι ζητήματα ζωτικής ανάγκης για τα νησιά του Αιγαίου. Οι κύριοι Υπουργοί όμως ούτε ένα χαρτί δεν συνέταξαν με τις θέσεις τους, είναι απλοί παρατηρητές.
Η  απαξίωση και η μακαριότητα που επικρατεί στις Υπηρεσίες  Περιβάλλοντος του τ. Υπουργείου Αιγαίου με ανάγκασαν να αποστείλω επιστολή, με φωτογραφίες άσχημων νέων κατασκευών, στους υπευθύνους υπαλλήλους και στον Υφυπουργό, για την καταστρατήγηση των Προεδρικών Διαταγμάτων προστασίας του τοπίου και της Αρχιτεκτονικής αισθητικής στη Λήμνο και αλλού.
Στην κατεύθυνση αυτή, μαζί με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ των νησιών του Αιγαίου καταθέσαμε ερώτηση προς τον κ. Πρωθυπουργό αλλά και στους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης και ΕΝΑΝΠ ζητώντας να αναλάβουν πλέον τις ευθύνες τους απέναντι στους νησιώτες.»
 Σε ότι αφορά στην ίδρυση και λειτουργία της Πανεπιστημιακής  Σχολής κατήγγειλε και πάλι την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τους τοπικούς παράγοντες της Δεξιάς στον Νομό μας, ότι εξαπάτησαν για μια ακόμη φορά τον λαό μας, όταν παραμονές των εκλογών της 16η Σεπτεμβρίου 2007 διαβεβαίωναν, ότι από το φθινόπωρο του 2008 θα λειτουργήσει η Σχολή και θα έρχονταν οι πρώτοι φοιτητές στο νησί.
«Έθεσα  ερωτήματα και ζητούσα απαντήσεις, εδώ και  τέσσερα χρόνια και συνεχώς τους επαναλαμβάνω πώς θα υπάρξει λειτουργία αφού δεν έχουν καν δρομολογηθεί :
• Οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των κτιριακών υποδομών
• Οι διαδικασίες πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού
• Οι διαδικασίες προσδιορισμού του διδακτικού προσωπικού
• Οι διαδικασίες χρηματοδότησης όλων των δράσεων
Σαφώς την ευθύνη ακέραια φέρει το Υπουργείο Παιδείας,   το Υπουργείο ΕΝΑΝΠ και οι δύο Υπουργοί του, που μέχρι σήμερα παρέλασαν, καθώς και οι τοπικοί παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας που ψηφοθηρικά διαβεβαίωναν ότι όλα πάνε καλά», υπογράμμισε ο κ. Σηφουνάκης.
Εκτενή αναφορά έκανε στο έργο του Βιολογικού Καθαρισμού και της αποχέτευσης της Μύρινας και στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται καθώς και για το Νοσοκομείο και τις ελλείψεις σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Ειδικά για τον αγροτικό κόσμο μετέφερε την διαμαρτυρία των Μελισσοκόμων του νησιού για την καταστροφή των μελισσών από τις εσκεμμένες πυρκαγιές στους θυμαρότοπους του νησιού με σχετική αναφορά στην Βουλή όπως και για τους αλιείς.
Με αναφορά του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Α. Κοντό  ζήτησε ν' αποκατασταθεί η τάξη στο θέμα της μείωση του εισοδήματος από την αλιεία 40.000 βιοπαλαιστών αλιέων της χώρας (μαζί και της Λήμνου) μετά την απόφαση του ν' επιτραπεί η αλιεία στις μηχανότρατες σε ελάχιστη απόσταση ένα  ναυτικό μίλι  από την ακτή.
Επίσης αναφέρθηκε στους εργαζομένους  στις Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις της Λήμνου που αντιμετωπίζουν προβλήματα από την διαφαινόμενη μείωση της τουριστικής κίνησης λόγω της κατάρρευσης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Ήδη με την προοπτική της μη λειτουργίας του ξενοδοχειακού συγκροτήματος ΑΚΤΗ ΜΥΡΙΝΑ για την θερινή περίοδο του 2008.
Τέλος, εκτενή αναφορά έκανε στην  έλλειψη ενδιαφέροντος για το περιβάλλον  και στο θέμα του εργοστασίου της ΔΕΗ αφού πια η ΔΕΗ, ως μια αποδυναμωμένη και καταρρέουσα επιχείρηση, το μόνο που δεν κάνει είναι να προγραμματίζει  τη μείωση της ρύπανσης του Περιβάλλοντος. Η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ιδίως στα νησιά μας, είναι έξω από τα επιχειρησιακά ενδιαφέροντά της.
Έτσι  θα συνεχίσει ναι καίει το εργοστάσιο της ΔΕΗ το ρυπογόνο καύσιμο, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της  υγείας τόσο  των εργαζομένων του εργοστασίου όσο και των κατοίκων της Μύρινας.